Loading...
Historie 2018-02-13T09:44:40+00:00

HISTORIE

Fortellingen om Bergens
hardtarbeidende lille ferge strekker seg
mer enn 100 år tilbake i tid.

I 1894 fikk ingeniør Jacob Trumpy innvilget sin søknad om konsesjon til å drive fergetrafikk over Vågen. Med det stiftet han A/S Bergens Elektriske Færgeselskab, med forkortelsen BEF — som senere gav opphav til kallenavnet “Beffen”. Med dårlige veier gjennom ulendt terreng var dette en tid hvor transport oftest foregikk over vannet, og fergevirksomheten på Vågen var en verdifull og travel del av Bergens infrastruktur. BEF-fergene gikk opprinnelig på ladbare elektriske batteri, før bensinmotoren ble innført i 1926.

Med nye broer, tunneller og bedre veier skulle det yrende fergelivet på Vågen etterhvert avta. Den dag i dag er Beffen det eneste gjenlevende minnet fra vågsfergenes storhetstid. De karakteristiske Beffen-båtene har sitt design fra 1940-tallet, men bensin- og diesel-motorer har i nyere tid blitt erstattet av den miljøvennlige elektriske varianten—slik BEF-fergene opprinnelig hadde. 1. juni 2015 ble EF «Beffen» satt i rute der MF «Beffen» gikk, og er Norges første og eneste nullutslippsfartøy sertifisert som passasjerskip.

I moderne tid har Beffen forblitt en tradisjonsfylt og folkekjær figur i bybildet. Mang et stort navn og kjent fjes har benyttet Beffen til å ta seg over Vågen, fra kongeparet og kronprinsparet til Kurt Nilsen. Vi er stolte over å ha lagt til rette for en vielse om bord, da Beffen ble leid spesielt for dette formålet. Vi har også arrangert en flytende konsert med popgruppen Gjest, og fraktet Beffen til oppdrag på innlandske vann. I 2012 ble Beffen fraktet til Nordåsvannet i forbindelse med Lions Club Fana sin årlige «Kolibrifest», og gikk i rute mellom Sjøsportsenteret, Marmorøyene, og Bergens Roklub. Så folkekjær er Beffen at den en gang til og med ble stjålet, men heldigvis kom til rette igjen dagen etter.

Beffens tradisjonsfylte historie fortsetter med små og store øyeblikk hver dag. Enten du bare trenger en kjapp transport over Vågen eller ønsker å ta Beffen ut på egne eventyr, er du hjertelig velkommen ombord på Bergens lille maritime storhet!